De Zonheuvel

Welkom bij het eerste bos dat van zichzelf is, een stuk bos op landgoed Zonheuvel dat voor 10 jaar terug wordt gegeven aan zichzelf. Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting SBI en beslaat ongeveer 5 hectare van de in totaal 47 hectare bos op het landgoed dat onderdeel is van de Utrechtse Heuvelrug. Het bevindt zich in de zogenoemde “duim”.

Het eerste jaar werken we samen met het bos en Stichting SBI aan een plan om ervoor te zorgen dat dit proefbos voor 10 jaar van zichzelf kan zijn. Dit doen we door maandelijks het bos te bezoeken en te onderzoeken wat het nodig heeft. We zijn verheugd om aan te kondigen dat we, in samenwerking met het Groen Traineeship en Trees to Be, een symbolische toegangspoort en informatiebord bij het bos hebben geplaatst.

Onder begeleiding van wilgenvlechter Jeroen is er een heuze wilgenpoort gebouwd. Deze takken zullen hopelijk wortels schieten (als de bodem nat genoeg is) en dan uitgroeien tot een groene levende boog om de entree te maken naar een ander domein waarin de mens hooguit te gast in de natuur is en zo een gelijkwaardigere relatie opbouwt.

Natuur met zelfbestuur.

Help een stuk bos zowel juridisch als ecologisch op eigen benen te laten staan.

Ik wil hieraan bijdragen